8 gyldne råd om investering i erhvervsejendomme

  • 8 years ago
8 gyldne råd om investering

8 gyldne råd om investering

Investeringsejendomme er et varmt emne, særligt efter at flere virksomheder er på jagt efter nye arealer og det amerikanske valg skaber usikkerhed på aktiem威而鋼
arkederne. Markedet for erhvervsejendomme er i vækst, men investering i erhvervsejendomme kan forårsage et stort tab, såfremt dette ikke gøres med rettidigt omhu.

‘Der er mange fordele ved investering i erhvervsejendomme. Der er tale om en langsigtet investering, som vil give solidt afkast. Denne type investering giver større afkast end investeringer i private udlån, obligationer, aktier, privatboliger mm.’ siger Jeanette Andresen, direktør og erhvervsejendomsmægler i Andresen Erhverv.

Jeanette Andresen giver her sit bud på, hvad investorerne skal holde for øje, når de skal investere i erhvervsejendom. Jeanette Andresens råd bygger på over 25 års brancheerfaring, herunder 20 år som direktør af virksomheden Andresen Erhverv.

Her er otte gyldne råd til dig, der er interesseret i at investere i en erhvervsejendom.

1. Lejekontrakten er afgørende – lejerne har nøglen

Det første gyldne råd i investering af erhvervsejendomme er at undersøge den nuværende lejekontrakt. Lejerne har nøglen. Afkast er det mest væsentlige årsag til, at investeringsejendomme skifter hænder. Derfor er en attraktiv lejekontrakt på flere år altafgørende. På denne måde får du et stort afkast og du undgår, at din erhvervsejendom oplever tomgang.

Hovedreglen er derfor, at du ikke køber en investeringsejendom med en kort lejekontrakt, da du i sidste ende kan miste mange penge, såfremt du ikke finder nye lejere.

2. Hold øje med markedsudviklingen

I din jagt på investeringsejendomme skal du holde godt øje med markedsudviklingen. Undersøg markedet og kig på det kommende års prognoser. I øjeblikket skal du holde øje med, hvad Brexit, Storbritanniens exit af den europæiske union, betyder for markedet.

Brexit har allerede skabt usikkerheder i markedet for erhvervsejendomme i Storbritannien. Denne usikkerhed kan på sigt få store konsekvenser, både for det britiske og europæiske marked. Oveni kommer det overraskende valg i USA, det ved vi endnu ikke hvordan vil påvirke det nationale ejendomsmarked.

3. Være specifik omkring, hvad du er på udkig efter og hvad dit budget er

Du er nødt til at klarlægge, hvad du er på udkig efter. Er du på udkig efter en erhvervsejendom til din egen virksomhed eller en investeringsejendom med henblik på udleje og et senere salg? Er du interesseret i at bygge videre eller har du en helt fjerde plan?

Du er endvidere nødt til at undersøge risiciene forbundet med din investering. Ved udlejning er en de største risici tomgang i en længere periode.

Såfremt du selv ønsker at benytte erhvervsejendommen, skal du være opmærksom på den nuværende lejekontrakt. Du kan som udlejer opsige en lejer, hvis du selv ønsker at benytte lejemålet til andet formål end lejeren. Lejemålet må derfor ikke opsiges, hvis udlejer vil overtage erhvervslejemålet for at drive et erhverv i samme branche som lejerens.

4. Hold øje med markedets mest lovende byer

Storbyerne har fortsat førertrøjen. København oplever vækst, og det store varme emne i markedet er byggeboomet i Aalborg og Aarhus.

Aalborg, Aarhus og København er derfor de byer, som du skal holde øje med herhjemme.  Disse byer har både de indenlandske og udenlandske investorers interesse.

Til gengæld oplever udkantsdanmark ikke investorernes interesse

5. Find de nødvendige eksperter

Investering i erhvervsejendom er et særdeles stort og risikofyldt valg. Du skal derfor forsyne dig med de nødvendige eksperter, som har fingeren på pulsen og ved, hvad der bevæger sig i markedet for erhvervsejendomme. Prioriter eksperter med stort markedskendskab, gode referencer, stærkt netværk og flere års erfaring som erhvervsmægler.

Netværk er nøgleordet, hvis du vil udnytte din erhvervsejendoms fremtidige potentiale bedst muligt.

6. Ingen hurtige beslutninger

Du skal undersøge markedet og kigge på forskellige erhvervsejendomme. Gøre dit hjemmearbejde og sætte dig ind i erhvervsområdets fagsprog. Opbygge dig en god forståelse for hvad fagord som ejendomsvurdering, dækningsafgift, tomgang mm. indebærer.

Du skal også forstå lokalområdet, og hvad det kan have af betydning for din ejendom, herunder kommune,-by- og lokalplan. Dermed undgår du at der kommer ubehagelige overraskelser.

Transport- og parkeringsmulighederne er også vigtige faktorer, der vil få afgørende betydning for hvilke virksomheder, der finder investeringsejendommen attraktiv.

7. Læg vægt på et godt professionelt samarbejde

Ved investering i erhvervsejendomme skal du lægge vægt på et godt professionelt forhold til alle dine samarbejdspartnere, herunder sælger, ejendomsmægler og advokat. Der er tale om større 2-3 cifrede millionbeløb, der skifter hænder, så der er ikke plads til misforståelser og dårligt samarbejde.

8. Aldrig underskriv uden din advokat

Du skal heller aldrig give bud på endelig pris, uden at rådføre dig med din ejendomsmægler og advokat. Ved en investering i erhvervsejendomme er der ikke tale om småpenge, der skifter hænder.

Afslutningsvis

Disse otte råd er værd at overveje inden du kaster dig ud i investering i en erhvervsejendom. Du skal have kendskab til markedet, afklare dit behov, handle forsvarligt og læg vægt på et professionelt samarbejde med alle interessenter.

Compare listings

Compare